FAQ om ultralydsscanning og graviditet

Få svar på ofte stillede spørgsmål om ultralydsscanning og graviditet.

English

 

Kan ultralyd skade mit foster?

Man har foretaget rutinemæssige ultralydsundersøgelser af fostre i hele verden i mange år, og der er ikke påvist nogle skadelige effekter. Ultralyd består af lydbølger, ikke stråler.
På Spire følger vi altid Dansk Føtal Medicinsk Selskabs og ISUOG’s retningslinjer.

Hvor tidligt kan jeg blive scannet?
Hos os kan du blive scannet fra uge 6+0. Hvis man scanner tidligere sker det ofte, at man ikke kan se fosteret eller hjerteblink endnu, og det skaber unødig bekymring.
Hvad gør jeg hvis jeg ikke kan finde en tid, der passer mig?
Kontakt os på info@minspire.dk eller telefon 82303013, så prøver vi at finde en løsning.
Hvor tit skal jeg mærke liv?
Mange begynder at mærke liv, når de passerer 20 uger, men før uge 24 er det normalt, at bevægelserne ikke er regelmæssige – eller at man slet ikke har mærket noget endnu! Efter uge 24 skal du kunne mærke dit foster dagligt. Mange tilfælde af mindre liv skyldes, at fosteret har vendt sig så det sparker et sted, hvor du ikke mærker det så tydeligt, eller at moderkagen ligger på forvæggen af livmoderen. Der er stor forskel på, hvor aktive fostre er, men hvis du synes, at dit foster ændrer markant adfærd eller bliver meget stille, skal du henvende dig på dit fødested.
Hvad betyder forliggende moderkage?

Forliggende moderkage – eller placenta prævia – betyder, at moderkagen ligger tæt på eller dækker fødselskanalen, så man ikke kan føde naturligt. Man kan godt have en foreliggende moderkage tidligt i graviditeten, som senere trækker sig væk, fordi livmoderen vokser. Forliggende moderkage ved fødselstidspunktet er ekstremt sjældent. Det skal dog altid kontrolleres senere i graviditeten, hvis det er konstateret ved 20-ugersscanningen.

Forliggende moderkage forveksles ofte med moderkagen på forvæggen. Det sidste er blot et udtryk for, hvor i livmoderen moderkagen er placeret, og det er helt normalt og ufarligt. Moderkagen kommer til at sidde dér, hvor ægget implanterer sig, og det kan ske overalt i livmoderen.

Kan jeg parkere ved klinikken?
Ja, der er 2 timers gratis parkering på vejene omkring klinikken! Se mere her.
Hvorfor koster det mere hvis jeg venter tvillinger?

Når der er to eller flere fostre i maven tager scanningen tilsvarende længere tid. En tvillingescanning bruger man altså den dobbelte tid på. Vi tager dog ikke dobbelt pris, men giver en god rabat!

Hvem må jeg tage med til scanningen?
Det er en stor oplevelse at få lov til at se den lille baby i maven. Du er meget velkommen til at tage pårørende med til scanningen og det gælder selvfølgelig også børn! Vær opmærksom på, at små børn kan have svært ved at tolke ultralydsbillederne, og derfor hurtigt kan miste koncentrationen. Vi opfordrer til, at I overvejer at invitere en ekstra person med, som kan tage sig af barnet, så alle får en god oplevelse.

Har du stadig spørgsmål? Så hører vi gerne fra dig!

Har du spørgsmål, der ikke er blevet besvaret i FAQ’en, så skriv til os på info@minspire.dk eller ring på 82303013

Hos Spire møder du et professionelt team af sonografer. Vi tilbyder alle former for graviditetsscanning inklusiv 3D/4D. Vi har det nyeste udstyr, som sikrer optimal billedkvalitet ved alle scanninger.
Vi er registrerede hos Styrelsen for Patientsikkerhed.