Evita test complete

Evita Test Complete

English

Bemærk venligst: Der er ikke mulighed for genscanning mellem 10/7-31/7, begge dage inklusiv. Hvis du får taget en NIPT-test i kalenderuge 26 eller 27, er der ikke mulighed for gentagelse af prøven før 1/8 i tilfælde af for lidt DNA/problemer med blodprøven.

Fra uge 10 + 0 til 14 + 6

Pris: Kr. 13500,- (Der gives ikke rabat på Evita).* 

Hvis du får foretaget Evitatesten efter kl 16 sendes den til laboratoriet den førstkommende hverdag.

OBS: Kan kun tages mandag-torsdag. Du skal ringe eller skrive til os for at bestille en Evitatest. Den kan ikke bookes online.

Se vores guide til hvilken NIPT test der passer til dig her.

Hvordan adskiller EVITA TEST COMPLETE sig fra andre konventionelle NIPT-tests?

En EVITA TEST COMPLETE analyserer fostrets DNA fra hele celler fra fosteret, der cirkulerer i den gravides blod under graviditeten. Ved at isolere disse fosterceller fra blodet, har man adgang til det komplette rene genom fra fosteret, og testen viser, om der er kromosomafvigelser i fosterets genom.

Forskellen på den konventionelle NIPT-test (cfNIPT) og EVITA TEST COMPLETE er altså, at cfNIPT analyserer cirkulerende DNA-fragmenter fra nedbrudte fosterceller. Med EVITA TEST COMPLETE isoleres hele og intakte fosterceller fra moderens blod. DNA fra disse intakte fosterceller giver mulighed at analysere alle kromosomer og ikke blot de få, udvalgte kromosomer, som det i øjeblikket er muligt af få analyseret via cfNIPT.

Evita benytter altså en helt ny teknologi, der gør det muligt at undersøge hele celler i modsætning til traditionelle NIPT tests, hvor man opfanger cellefrit DNA, det vil sige fragmenter af DNA. Testen er en screeningstest, hvor man undersøger alle kromosomer fra 1-3 trofoblaster (celler fra moderkagen). Såfremt der påvises kromosomafvigelser (i form af kopiantalsvariation), bør testen følges op med en moderkagebiopsi* eller en fostervandsprøve*. Evitatesten undersøger for aneuploidier, mikrodeletioner og mikroduplikationer (se forklaring nedenfor).

Testen foregår med en blodprøve fra dig – og er dermed helt risikofri for dit foster. Du bestemmer selv, om du vil kende kønnet. Du får svar på testen inden for 12 hverdage.

Det er den eneste non-invasive prænatale test på markedet, der undersøger et billede af alle fostrets kromosomer uden risici for fosteret. De kromosomafvigelser der undersøges for, kan f.eks. være Downs syndrom eller forandringer i kønskromosomerne, samt andre mindre kendte genetisk betingede syndromer, der kan medføre svære livskomplikationer. Testens særlige metode kombineres med en individuel lægelig ekspertvurdering fra erfarne genetikere på klinisk genetisk afdeling, Aarhus Universitetshospital.

Evitatesten er udviklet og bliver analyseret i Danmark.

En Evita test tager 30 minutter, og inkluderer altid en scanning, et udskrift med scanningsresultaterne, et farvefoto af din baby og alle billeder og klip fra scanningen i TricefyEkstra farvebilleder kan tilkøbes for kr 20/stk. Hvad vi kan se på scanningen, afhænger af fosterets alder.

Du kan få lavet en Evita test hvis du:

 • Er mellem 10+0 og 14+6 uger
 • Du venter ét barn.
 • Du tidligere har været gravid med et barn, der havde en kromosomanomali
 • Du ikke er tryg ved den risikovurdering, du fik til nakkefoldsscanningen
 • Du har modtaget IVF-behandling, ægdonation eller tidligere oplevet spontan abort
 • Kontraindikationer for moderkagebiopsi eller fostervandsprøve, såsom forliggende moderkage eller øget risiko for spontan abort
 • Du bare vil have den ekstra sikkerhed

Du er ikke kandidat til testen hvis:

 • Du er mindre end 10 uger eller mere end 14+6 uger henne
 • Du har fået organtransplantation
 • Du har modtaget stamcellebehandling
 • Du har oplevet “vanishing twin”
 • Du venter tvillinger eller flere

Læs mere om EVITA TEST COMPLETE her.

Læs to videnskabelige artikler om Evita her og her.

Hvis du har brug for mere rådgivning, er du meget velkommen til at kontakte os. Under alle omstændigheder vil vi give dig grundig genetisk vejledning, når vi ses.

Hvis testen ikke kan gennemføres pga problemer hos fosteret, eller du efter genetisk vejledning ombestemmer dig inden din konsultation er færdig, betales prisen for en Helt tidlig scanning (kr. 500),-. Der ydes i disse tilfælde ikke rabat.

Ordliste

 • Aneuploidi: afvigelse i kromosomsættet (karyotypen) i form af enkelte over- eller undertallige kromosomer. Normalt har vi 46 kromosomer i vores celler – 23 fra moderen og 23 fra faderen. Disse er arrangeret i par. Kromosomerne består af DNA og bestemmer blandt andet vores udseende og køn (XX for pige og XY for dreng). Ved en aneuploidi har man enten for mange eller for få kromosomer (f.eks. 45 eller 47). Konsekvensen af aneuploidien afhænger af hvilket kromosompar, som er berørt. Eksempler på aneuploidi er Downs syndrom og Turners syndrom.
 • Trisomi 21, Downs Syndrom – et ekstra 21. kromosom, altså 3 hvor der skulle have været 2 (tri=3). En af de hyppigste former for udviklingshæmning.
 • Trisomi 18, Edwards syndrom – et ekstra 18. kromosom. Misdannelser og svær mental retardering. Kort levetid. Sjælden.
 • Trisomi 13, Pataus syndrom – et ekstra 13. kromosom. Misdannelser og svær mental retardering. Kort levetid. Sjælden.
 • Turners Syndrom – manglende eller ændret kønskromosom (X) hos pigebørn.
 • Mikrodeletioner – forårsages, når der mangler et lille stykke af et kromosom. Sværhedsgraden af udviklingshæmning og misdannelser, bestemmes primært af størrelsen og placeringen af det manglende stykke.
 • Mikroduplikationer – betyder at et lille stykke af et kromosom kopieres i hver celle. Forårsager ofte autismespektrumlidelser, indlæringsvanskeligheder, hjertefejl og andre misdannelser.
 • Moderkagebiopsi (Placentabiopsi/Chorion Villus Sample (CVS)) – invasiv test* hvor der via en nål gennem den gravides mave, tages små bidder af moderkagen, som så analyseres for kromosomafvigelser. Kan laves fra uge 10.
 • Fostervandsprøve (Amniocentese (AC)) – invasiv test* hvor der via en nål gennem den gravides mave suges fostervand, hvorfra dna fra fosteret kan opsamles og analyseres for kromosomafvigelser. Kan laves fra uge 16.

*Vi foretager ikke invasiv diagnostik i klinikken. Ved evt forhøjet risiko skal du selv sørge for at kontakte relevant fagpersonale – men vi hjælper dig selvfølgelig gerne med dette.

*Forbehold for prisændringer

Hos Spire møder du et professionelt team af sonografer. Vi tilbyder alle former for graviditetsscanning inklusiv 3D/4D. Vi har det nyeste udstyr, som sikrer optimal billedkvalitet ved alle scanninger.
Vi er registrerede hos Styrelsen for Patientsikkerhed.